Hippe nieuwe watersport

Wingfoilen is een nieuwe, toegankelijke watersport, een mix van boardsporten, zoals kiten, windsurfen, suppen en windfoilen. Je scheert  boven het water op een hydrofoil-board met een vlieger, de wing.  De wing gebruik je zoals een surfzeil op een surfboard, met het verschil dat de wing niet bevestigd wordt aan het board. Het hydrofoil-board is een korte surfplank met een soort onderwater vleugelconstructie die er voor zorgt dat het board, vanaf een snelheid van ongeveer 10 km/uur,  uit het water getild wordt. Je zweeft dan met je board zo’n 50 cm tot 1 meter (!) boven het water. Het board ondervindt weinig weerstand waardoor je relatief hoge snelheden kan bereiken, zelfs met weinig wind!

Wingfoiljump
Wingfoilen

Wat maakt wingen zo gaaf?

  • Het zweven boven het water geeft een heerlijk gevoel van vrijheid.
  • Het is een toegankelijke sport, en je hoeft niet te kunnen windsurfen om te leren wingfoilen.
  • De wing is erg licht en het reguleren van de kracht op de vlieger gaat gemakkelijk.
  • Je bent heel wendbaar door het relatief kleine board en de vrij bewegende wing.
  • Bij weinig wind kun je al lekker snel gaan én uit het water komen.
  • Zodra je de basis onder de knie hebt kun je allerlei tricks uitproberen door het lichte materiaal en de wendbaarheid.
  • Het wingfoilen is een full-body workout, je hoeft dus niet meer naar de sportschool ;-).

Leren wingfoilen bij Wingschool Aalsmeer

Hoewel starten met wingfoilen laagdrempelig is, krijgen beginners vaak te maken met de volgende 3 uitdagingen:

  1. Het vinden van je balans op een relatief klein board zonder mast om aan vast te houden.
  2. Het leren van het goed positioneren van de wing ten opzichte van de windrichting.
  3. Het stabiel houden van je board terwijl je door de lucht zweeft.

Hoe groter je gevoel van balanceren is (bijv. vanuit kite- of (wind)surfervaring) en de gave om je af te stemmen op de wind, des te groter de kans dat je het wingfoilen snel oppakt. Heb je dit nog niet, dan heb je meer oefening nodig om het te leren. De Wingschool heeft speciaal materiaal om de echte beginner op weg te helpen. Bekijk hier de mogelijkheden voor lessen & clinics bij Wingschool Aalsmeer.

winglessen
windfoilen

Niet te verwarren met windfoilen!

Naast wingfoilen bestaat er ook windfoilen. Op papier is het slechts 1 letter verschil, maar op het water toch echt wel wat anders. Beide beoefen je op een hydrofoil board, maar bij windfoilen, een vorm van windsurfen, zit het surfzeil vast aan de plank. Bij windfoilen komt het board uit het water vanaf een snelheid van ongeveer 20 km/uur (bij wingfoilen dus bij circa 10 km/uur).

Wat windfoilen anders maakt dan windsurfen, is dat je minder wind nodig hebt doordat de weerstand in het water lager is. Voor (enigszins) ervaren windsurfers is het een extra uitdaging om de balans in de lucht te vinden.

Om te leren windfoilen moet je een goede windsurfer zijn en ook met veel wind in de voetbanden kunnen staan. Wil je leren windfoilen? Of kan je al windfoilen en wil je een windfoil huren? Kijk dan op de website van Zeilschool Aalsmeer!
Vanzelfsprekend kun je ook bij ons terecht voor windsurflessen (voor jeugd en volwassenen) en het huren van windsurf boards.